Ποια είναι η διαφορά μεταξύ DVR και NVR και τι πρέπει να διαλέξω;

 

 

 

 

Κατά την αναζήτηση ενός συστήματος παρακολούθησης, παρατηρούμε ότι στην αγορά συναντάμε μία πληθώρα συστημάτων καταγραφής, με διαφορετικές δυνατότητες και χαρακτηριστικά το καθένα. Για να αποφασίσουμε ποιο είναι το κατάλληλο για εμάς, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας τον χώρο και την χρήση για την οποία προορίζεται το σύστημά μας.
Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνολογίες είναι τα NVR(Network Video Recorder) και τα DVR(Digital Video Recorder).

 

Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

 

NVR- Οι δικτυακές συσκευές εγγραφής βίντεο καταγράφουν μέσω καμερών IP ασύρματα ή με την χρήση καλωδίου δικτύου. Προσφέρουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας, καθώς η επεξεργασία της γίνεται τόσο από τις IP κάμερες όσο και από το καταγραφικό, ενώ τα καλώδια ethernet μεταφέρουν τα δεδομένα με μεγαλύτερη ταχύτητα, άρα και η απεικόνιση είναι λεπτομερέστερη. Οι κάμερες συνδέονται με το NVR είτε μέσω ενός διανομέα δικτύου ή μέσω ρούτερ και σε ορισμένες περιπτώσεις απευθείας στην συσκευή εγγραφής. Με τη λήψη βίντεο από τις IP κάμερες γίνεται η μεταφορά στο NVR για αποθήκευση ή για απομακρυσμένη επιτήρηση.

 

DVR- Οι ψηφιακές συσκευές εγγραφής βίντεο καταγράφουν σε ψηφιακή μορφή και αποθηκεύουν τα αρχεία σε δίσκο, μονάδα USB, κ.α. Η εικόνα μεταφέρεται από τις κάμερες μέσω αναλογικών καλωδίων στο DVR, όπου γίνεται και η κωδικοποίησή της. Πλέον κυκλοφορούν στην αγορά DVR νέας τεχνολογίας, που συναγωνίζονται ισάξια σε ποιότητα τα συστήματα NVR.

 

Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν και τις δύο τεχνολογίες, υπάρχει η λύση των υβριδικών καταγραφικών HVR (Hydrid Video Recorder) τα οποία λειτουργούν τόσο με αναλογικές όσο και με IP κάμερες.

 

Ποιες παραμέτρους πρέπει να υπολογίσω για να διαλέξω αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μου;

 

  1. Χώρος και τεχνικές εργασίες
Όσα περισσότερα καλώδια, τόσες περισσότερες τεχνικές εργασίες και επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στον χώρο μας. Γι’ αυτό αν θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά μερεμέτια, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα σύστημα NVR με  IP κάμερες που απαιτούν μόνο ένα καλώδιο τροφοδοσίας-βίντεο (τεχνολογία PoE).
  1. Κόστος
Ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή συστήματος καταγραφής, είναι το ποσό που θέλουμε να διαθέσουμε. Τα NVR, λόγω του ότι λειτουργούν αποκλειστικά με IP κάμερες, έχουν συνήθως υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα σύστηματα DVR.
  1. Υπάρχουσες καλωδιώσεις
Αν έχουμε ήδη ένα σύστημα παρακολούθησης το οποίο θέλουμε να αλλάξουμε ή να αναβαθμίσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα είδη των καλωδιώσεων που έχουμε τοποθετημένα για να αποφύγουμε επιπλέον κόστος και χρόνο εργασίας.
  1. Επαγγελματική ή οικιακή χρήση
Το πιο βασικό είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να επιβλέψουμε με το σύστημά μας. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να τοποθετήσουμε την κάμερα πάνω από ένα ταμείο, να διακρίνουμε πρόσωπα ή πινακίδες, θα επιλέξουμε ένα σύστημα NVR. Αντίθετα, αν θέλουμε να τοποθετήσουμε την κάμερα σε ένα εξοχικό, σε έναν δρόμο ή σε μία αποθήκη προϊόντων για να επιβλέπουμε απομακρυσμένα τι συμβαίνει στον χώρο μας, θα στραφούμε στην οικονομικότερη λύση του DVR.

 

 
Προτεινόμενα προϊόντα